U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Voeding

Hooi en grassen zijn het belangrijkste onderdeel van de voedingsbehoefte van een konijn.

De vezels die in hooi en gras zitten houden het lange darmstelsel goed aan de gang en ook slijten de tanden en kiezen goed af. De tanden en kiezen groeien namelijk hun hele leven door.

Wanneer er geen goede voeding gegeven wordt, slijt het gebit niet goed,  met olifantstanden of haken op de kiezen als gevolg. Op deze foto is duidelijk te zien hoever tanden kunnen doorgroeien.

 Kenji is verlost van zijn tanden en is gelukkig herplaatst met een vriendinnetje.

Voor meer informatie over olifantstanden, kijk op onze bladwijzer over ziektes en aandoeningen.Kenji is verlost van zijn tanden en is gelukkig herplaatst met een vriendinnetje. Voor meer informatie over olifantstanden, kijk op onze bladwijzer over ziektes en aandoeningen.

 

Zorg dus altijd voor onbeperkt hooi van goede kwaliteit en uiteraard vers water.

Wat ook belangrijk is zijn groente en kruiden. In de natuur eten de konijnen van veel gewassen die zij tegenkomen in de natuur. Tot groot ongenoegen van de boeren. Maar ook in de bossen en weilanden komen ze veel tegen wat meehelpt aan een gezonde spijsvertering.

Enkele groentes die bijvoorbeeld gezond zijn om te geven:

Witlof, andijvie, wortel, peterselie (met mate) en broccoli.

Enkele kruiden die erg gezond zijn om te geven:

Weegbree, pepermuntblad, paardenbloemblad en brandnetelblad.                                   (Zie onze verkooppagina)

De meeste kruiden hebben een goede werking op bijvoorbeeld het darmstelsel of werken als hulpmiddel tegen ontstekingen en pijn.

Geef per dag ongeveer 100 gram groente/kruiden, uiteraard afhankelijk van de grote en het energielevel van het konijn.

Droogvoer en biks zijn bijvoeding, dat betekent dus dat uw konijn hier veel minder behoefte aan heeft dan aan hooi, groente en kruiden.

Geef per kilo konijn per dag maximaal 20 gram biksjes.

Geef ook geen gemengd voer, de konijnen eten dan vaak alleen de gekleurde dingen met veel suiker.

Ze worden hier dik van en het is ook niet goed voor het gebit.

De beste soorten droogvoer zijn Science Selective en Beaphar Care+ (wel gekleurd, maar erg vezelrijk) en een nieuwe in Nederland Burgess.

Voer wanneer het kan niet in een bakje maar los over een grotere ruimte.      

Hierdoor moet het konijn “moeite” doen voor zijn voer. In de natuur zit het ook niet in een bakje en is het konijn het grootste deel van de dag bezig met foerageren.         ( het zoeken en vinden van voedsel in een bepaald leefgebied)

Fruit is een onderdeel wat met hele kleine mate gegeven kan worden, maar ook hier geldt dat er veel suikers in zitten en dus dik maakt.

Extraatjes is een onderdeel, dat er van mij helemaal uit mag, want een konijn dat bijvoorbeeld Science Selective als droogvoer eet, vindt een Beaphar brokje al een echt snoepje en andersom ook. Wil je je konijn echt iets extra’s geven, doe dan een klein stukje uitgedroogd brood.

Een konijn eet zijn eigen nachtontlasting en daar zitten heel veel voedingsstoffen in die hij nodig heeft. Vindt u de nachtontlasting in het hok, dan moet u minderen met voer geven, want het eten van de nachtontlasting is echt een levensbehoefte.

Voedsel piramide voor een gezond konijn.

Bron:knagers.net