U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Het konijn

Het konijn staat op nummer drie van de Nederlandse top tien huisdieren.

Maar is een konijn nou eigenlijk wel zo geschikt als huisdier en zo ja vindt het konijn dat dan ook?

In de natuur is een konijn een prooidier en woont hij in een kolonie samen met andere konijnen, want als groep kun je voor elkaar zorgen en ben je veiliger.

Hoe voelt een konijn zich dan, wanneer hij alleen in een hok woont, in een tuin en met een beetje geluk twee keer per dag een mens voorbij ziet komen die hem wat te eten geeft en 1x in de week zijn hok verschoont.

Niet gelukkig natuurlijk en toch leeft een heel groot deel van onze tamme konijnen op deze manier in Nederlandse huishoudens.

Deze site is bedoeld om deze Nederlandse huishoudens bewust te maken van hoe zij het leven van onze huiskonijnen zo leuk en eerlijk mogelijk kunnen maken.

Als prooidier wil je je graag veilig voelen in je omgeving en het liefst met 4 pootjes op de grond blijven. Ten onrechte wordt vaak gedacht, dat een konijn het leuk vindt om op schoot te zitten en geknuffeld te worden.

Uiteraard zijn er uitzonderingen, maar de meeste konijnen vinden een aai krijgen leuk, maar op schoot  zitten vinden ze een stuk minder. Waarom ook, want wanneer je opgepakt wordt, word je in de natuur opgegeten door een roofdier en welk konijn zal dat angstige gevoel waarderen?

Een konijn wil lekker kunnen rennen en spelen. Opgesloten in een hok kan dat niet en je leven op 1m2 wordt wel erg saai.

Een konijn stompt dan erg af, wat kan leiden tot gedragsproblemen zoals hok of voernijd.

Het volgende filmpje geeft een goed beeld, dat alleen een hok niet voldoende is voor een gelukkig konijn.

Wanneer een konijn eenmaal gedragsproblemen heeft, wordt het bestempeld als “vals” konijn.

Hij wordt of aan zijn lot overgelaten in zijn hok of zelfs losgelaten in een bos.

Of wanneer hij geluk heeft, wordt hij naar de plaatselijke opvang gebracht. Van daaruit heeft hij tenminste een nieuwe kans op geluk.

Nog veel te weinig mensen weten, dat een konijn ook getraind kan worden om van zijn gedragsproblemen af te komen.

Wanneer u gaat Googelen hoe u probleemgedrag kunt veranderen, verdwaalt u waarschijnlijk in het bos van verschillende goedbedoelde adviezen. Met als gevolg, dat u waarschijnlijk meer kwaad doet dan goed. U kunt altijd contact opnemen met een konijndeskundige om samen een plan op te stellen hoe u het beste kunt handelen.

Wilt u meer informatie over gedragsproblemen neem gerust contact met mij op via info@rabbitstuff.nl