U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Hier wonen Toto,Toos,Chanel,
Genevieve, Avanti,Smurf en Coco.

Hier wonen Puck&Hugo, Mauritz&Jill, Beppie&Sores, Muts&Madam en Oortje&Jelle 

Huisvesting en leefomgeving voor een gelukkig konijn

Een veel gestelde vraag in mijn werk is of een konijn nu binnenshuis of buitenshuis hoort  te wonen.

Het kan allebei, maar om aan de wensen van een konijn te voldoen is het buiten huisvesten wel veel makkelijker te realiseren.

Dit houdt zeker niet in dat een konijn binnenshuis niet gelukkig kan zijn, maar het binnenshuis wonen vergt een stuk meer aanpassingen van de eigenaar.

Een op mensen gericht konijn kan heel gelukkig zijn met de aandacht van het gezin, maar een konijn wat niet zo gericht is op mensen is veel blijer met wat minder aandacht en zal buiten veel beter aarden.

Wat is een goede manier van huisvesten van je konijnen.

Een ruim hok: reken per konijn (wel afhankelijk van de grootte) op minimaal 1m2 leefruimte in het hok.

Een konijn moet minimaal drie huppen kunnen doen van de ene kant van het hok naar de andere kant en hij moet rechtop kunnen staan.

Let op, dit zijn echt wel de minimale ruimte, die konijnen nodig hebben. Wanneer u een leuke plek in uw tuin, kamer of balkon maakt voor de konijnen, zult u heel veel plezier beleven aan hun geluk.

Het is intens genieten van een konijn, dat zich vrolijk voelt, zoals dit filmpje laat zien.

 Filmpje van een konijn dat binkies maakt.

Een ren: het liefst standaard aan het hok, zodat het konijn zelf kan beslissen waar hij zijn tijd doorbrengt.

Veel mensen sluiten de konijnen in hun hok wanneer het regent, maar wanneer een konijn zelf mag kiezen is hij echt niet bang voor wat regen.

Sterker nog  wanneer hij al nat is geregend en dan wordt opgesloten, is de kans van op de tocht zitten aanwezig en een konijn dat zelf kan beslissen zoekt altijd een goede plek uit om op te drogen.

Zet het hok niet op een plaats waar het grootste deel van de dag de volle zon op staat en zorg voor een tochtvrije ruimte in het hok met  ‘s winters veel stro. Een konijn kan goed tegen kou, maar niet tegen zon, tocht en vocht.

Haal een konijn dat gewend is aan de kou in de winter niet naar binnen om te spelen. Dit komt neer op gaan winkelen met een winterjas aan in de uitverkoop. U zou hier zelf ook ziek van worden.

Flappie en Chanel mogen veel los en hebben dus een super leuke plek.Flappie en Chanel mogen veel los en hebben dus een super leuke plek. 

Een vriendje: Het is geen echte huisvestingseis, maar wel heel erg belangrijk voor een goede leefomgeving. Konijnen zijn groepsdieren en zullen veel gelukkiger zijn met een konijnenvriendje.

Mensen vertellen mij vaak hoe blij en gelukkig hun konijn is in zijn eentje, maar wanneer ze dan toch een vriendje erbij zoeken, weten ze wat het verschil is en begrijpen ze dat hoe lief wij ook zijn voor onze dieren, wij geen vervanging kunnen zijn voor een soortgenoot.

Een soortgenoot ligt tegen je aan, helpt je met vachtverzorging, is er wanneer wij op ons werk of op school zijn. Kortom een konijn hoort niet alleen te zijn.

Zo verliefd Billy en PaulientjeZo verliefd Billy en Paulientje

Ook krijg ik vaak de vraag of een cavia samen met een konijn kan.

Mijn mening is, dat een cavia een geheel andere leefwijze heeft dan een konijn. Het ritme en de voeding zijn anders. Zo heeft een cavia  voeding nodig met extra vitamine C toegevoegd en een konijn maakt zelf vitamine C aan en heeft die voeding dus niet nodig. Je doet dus of de cavia te kort of het konijn krijgt teveel vitamine C binnen. Een ander argument om geen cavia bij een konijn te zetten is het rangorde bepalende gedrag van een konijn. U moet er toch niet aan denken, dat het konijn de hele dag probeert te rijden op die arme cavia. Het diertje zou zelfs zijn rug hierdoor kunnen breken.

Een uitzondering, maar dat is mijn persoonlijke mening is wanneer konijnen en cavia’s op een grote ruimte samen leven en de cavia’s veel plekken hebben om lekker te schuilen, waar zij ook hun eigen voer hebben. Beiden hebben dan soortgenootjes als vriendjes en de konijnen zullen de rangorde onderling bepalen en de cavia’s met rust laten.

(Foto van een goede plek voor cavia’s samen met konijnen)

Even kort samengevat:

Een ruim hok met het liefst permanente ren eraan op een goede plek zonder tocht, vocht of teveel zonlicht en een vriendje.

Of dit nu binnen of buiten is, dat maakt niet uit.