U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Aanschaf

Waar moet ik over nadenken als ik een konijn wil?

  • Wat verwacht ik van het konijn en wat mag het konijn van mij verwachten en kan ik aan die verwachtingen voldoen?

Uw verwachtingen van een konijn kunnen uiteenlopen van een knuffelkonijn, tot een vriendelijk konijn  tot aan een konijnkonijn.

Dit zijn drie termen die ik wellicht ten overvloede zal toelichten.

Een knuffelkonijn is een konijn, dat heel graag op schoot wil en geknuffeld wil worden. Daar zijn er niet heel veel van in de wereld.

Een vriendelijk konijn is een konijn, dat het prima vindt om geaaid te worden, maar hij blijft liever gewoon met zijn pootjes op de grond en beslist zelf wanneer hij aandacht wil. Hier zijn er al een stuk meer van in de wereld.

Een konijnkonijn is een konijn, dat gewoon zichzelf wil zijn en zo natuurlijk mogelijk gehouden wil worden. Het zijn konijnen, die in een tuin met ruimte geweldig tot hun recht komen en waar de eigenaren veel kijkplezier van zullen hebben. Hier zijn er de meeste van in de wereld.

De verwachting van het konijn is ook bij alle drie verschillend natuurlijk, want wanneer u een konijnkonijn verplicht om te knuffelen, zal hij het niet echt waarderen, maar wanneer u een knuffelkonijn in een tuin gewoon konijn laat zijn, zal hij zich ook tekort gedaan voelen.

In een opvang waar men gespecialiseerd is in konijnen, kennen de medewerkers  de karakters van de te herplaatsen dieren en kunnen zij samen met u een weloverwogen keus maken. Hierdoor wordt er een goede match gemaakt, waardoor beide partijen(u en het konijn) gelukkig zullen zijn met hun keuze.

  • Heb ik voldoende ruimte ?

Onder het kopje huisvesting staan mooie voorbeelden van hoe u een prima ruimte kunt bieden aan uw konijn. De minimale eisen zijn per konijn (afhankelijk van hun grote) 1m2 leefruimte in het hok.

In het leefgedeelte van het  hok ( is exclusief het nachtgedeelte) moet een konijn drie goede huppen heen en drie goede huppen terug kunnen maken en rechtop kunnen staan. In het nachtgedeelte moeten ze languit kunnen liggen en er moet ruimte in het hok zijn voor een toilet.

Dit zijn minimale richtlijnen, maar een en ander is afhankelijk van de rest van de leefruimte natuurlijk.

Aan het hok moet een ren zitten, die het liefst 24 uur per dag gebruikt kan worden door de dieren. Een konijn dat alleen in een hok zit, zonder ren verliest spierkracht, maar ook levensvreugde en zal allerlei gezondheidsklachten krijgen.

Voor meer informatie verwijs ik u naar het kopje huisvesting.

  • Heb ik voldoende tijd en geld ?

Een konijn verzorgen kost tijd en geld.

De verzorging kost u buiten aandacht, ongeveer twintig minuten per dag aan het eten geven en verschonen van het toilet. Twee maal per week het hok verschonen is een half uur werk per keer en aandacht mag u zelf invullen.

De aanschafprijs ligt heel verschillend, dat varieert van gratis van marktplaats tot de adoptievergoeding  van een asielkonijn.

De adoptievergoeding  van een asielkonijn lijkt soms erg hoog, maar wanneer u bedenkt wat de kosten zijn voor castratie, enting en een dierenartsbezoek, dan snapt u waar deze vergoeding vandaan komt.

Aan voeding en bodembedekking bent u gemiddeld per week ongeveer 10 euro kwijt.         Dit kunt u natuurlijk zo duur maken als u zelf wilt, maar dit is een mooi gemiddelde.           Bij dit gemiddelde ga ik uit van een welkome aanvulling met groentes en/of kruiden. Wanneer u alleen biks en hooi voert bent u minder geld kwijt, maar zeer waarschijnlijk op de lange termijn zullen er meer kosten zijn voor gebitsbehandelingen. Dit is een veronderstelling, maar wel een waar ik van overtuigd ben. In de natuur bestaat er geen biks en vandaar mijn mening, dat er minder biks en meer natuurlijke voeding gegeven moet worden aan ons huiskonijnen.

Qua verdere kosten moet u denken aan vaccinaties, castratie en eventuele dokterskosten.

Een konijn kost per jaar aan vaccinaties tussen de 25 en 45 euro per konijn.

De kosten voor castratie van een ram liggen tussen de 60 en 100 euro en de castratiekosten voor een voedster liggen zelfs nog hoger, omdat dit een grotere operatie is. Deze liggen tussen de 120 en 180 euro.

De kosten voor huisvesting variëren ook nogal. U kunt al een hok kopen voor ongeveer 60 euro bij een plaatselijke bouwmarkt, maar over het algemeen zijn dit geen geschikte hokken voor konijnen.  Simpelweg omdat de afmetingen niet voldoen aan de eisen van leefruimte, zoals eerder omschreven. Een uitzondering hierop is uiteraard, wanneer er om een klein hok een geweldige permanente losloopruimte zit. Dan wordt het hok minder belangrijk en dient het vooral voor de konijnen om in te chillen en droog te liggen.

De eventuele dierenartskosten zijn nooit te voorzien, maar voor een consult alleen betaald u tussen de 20 en 35 euro. Daar kunnen dan nog kosten voor medicijnen, foto’s, behandelingen enz. bijkomen. Hou hier wel rekening mee en hoop dat het nooit nodig hoeft te zijn.

  • Kan ik zijn hele leven voor hem blijven zorgen?

Dit is een punt waar veel mensen jammer genoeg niet lang genoeg bij stil staan. Vaak nemen mensen konijnen voor bijvoorbeeld de kinderen, maar wanneer de kinderen gaan puberen, verandert hun interesse en zijn de konijnen de pineut. Er wordt niet meer naar ze omgekeken. Een konijn wordt gemiddeld 8 tot 12 jaar, dus hou daar rekening mee bij de aanschaf. Uiteraard zijn er genoeg kinderen, die wel voor hun dieren blijven zorgen, maar de ervaring laat ook te vaak andere omstandigheden zien.

Ook  bijvoorbeeld het verhuizen binnen bepaalde tijd, zoals op kamers gaan of naar een kleinere woning is iets om over na te denken bij de aanschaf.

Economische omstandigheden of bijvoorbeeld een scheiding of ziekte zijn omstandigheden waar niemand rekening mee kan houden en dat noemen we dan ook overmacht.

Wanneer dit iemand overkomt is het in ieder geval te hopen, dat er een goede plek wordt gezocht voor de konijnen.

Dit zijn de dingen waar u over nagedacht moet hebben voor u aan een konijn begint.

Wanneer u hieraan kunt voldoen, is de eerste stap gezet. Daarna volgen er nog een aantal stappen om een konijn gelukkig te maken.

Kijk ook eens op de 8 richtlijnen voor een blij konijn op de volgende pagina.